Een BBL-traject bij Klimaatservice Holland B.V.

Graag neemt Jort den Besten (16) even de tijd om met enthousiasme te vertellen over zijn BBL-traject ‘Eerste monteur woningen’ in de doorlopende leerlijn bij Gilde Vakcollege Techniek in Gorinchem in samenwerking met ROC Rivor.

Jort: Ik kende Klimaatservice Holland al vanuit mijn snuffelstage toen ik de PIE Installatie richting deed op ’t Gilde. Installatietechniek interesseerde me en ik wist al snel dat ik wilde gaan werken/leren. Omdat je veel praktijkervaring krijgt in de 4 dagen dat je aan het werk bent, pak je de theorie ook sneller op en is die ene schooldag juist leuk! Ook krijg je gewoon salaris en worden de opleidingskosten betaald door Klimaatservice.

De keuze voor Klimaatservice Holland heb ik niet zomaar gedaan. Na stages bij loodgieters en installateurs in de woningbouw zag ik bij Klimaatservice de specialisatie naar de afdeling Schepen. Dit is specialistisch werk, waarin de ruimtes voor de techniek klein zijn en de kwaliteit van de installaties erg hoog is. Je werkt aan een superluxe eindproduct. Het team waarmee ik werk zijn ‘oude rotten in het vak’ zoals ze zichzelf noemen. Ik leer ontzettend veel van hen en ze laten me echt meewerken.

Ook een pluspunt is dat ik dichtbij de scheepswerf woon. Momenteel ben ik op een passagiersschip bezig met PVC leidingen trekken naar de verzameltank voor het afvalwater. Daarnaast heb ik al werkzaamheden gedaan met hogedruk PVC voor de vacuümtank.

De praktijk is natuurlijk wel iets anders dan de theorie op school. Ondanks dat mijn opleiding in september pas is begonnen heb ik de theorie over het werken met PVC al gehad wat ik dus nu in de praktijk uitvoer.

Het is heel fijn dat ik dezelfde docenten heb als op het VMBO, hoewel we nu meer eigen verantwoordelijkheid hebben en daar merk je zeker verschil in.

Ik zou het andere leerlingen ook aanraden om een BBL-traject te doen.. het bevalt me erg goed hier!